На 6 август 1945 г.  е извършена първата в света

...
На 6 август 1945 г.  е извършена първата в света
Коментари Харесай

Денят на Хирошима - 78 години от бомбардировката, отнела десетки хиляди животи

На 6 август 1945 г.  е осъществена първата в света атомна бомбардировка над гр. Хирошима в Япония по време на Втората международна война (1939-1945) от американския бомбардировач B-29 " Енола Гей ". Целта на удара е Япония да бъде принудена да капитулира.

Бомбата с кодовото название " Малчуганът ", се взривява в 8:15 ч. на към 600 м над повърхността и е с взривен еквивалент на към 13 килотона тротил. На място зaгивaт oкoлo 80 000 души, като общият брой на жертвите доближава 140 000 души. Зоната на цялостно опустошение е в радиус към 1,4 км. Пожарите, избухнали след гърмежа, засягат към 11,4 км.

Днешният ден е избран за Ден на Хирошима – Световен ден на битката за възбрана на нуклеарно оръжие. 

На 6 август 1945 година Българска телеграфна агенция оповестява: 

Вашингтон, 6 август 1945 година /Ройтер/ Преди 16 часа въздушните сили на Съединени американски щати хвърлиха най-голямата бомба, употребена до момента в историята на войната – атомна бомба, по-мощна от 3000 тона над японската военна база Хирошима. Официално известие за това бе направено от ръководителя Труман.

Новата атомна бомба има по-голяма разрушителна мощ от най-мощните употребявани до момента английски бомби. Председателят Труман заяви, че два огромни завода в Съединени американски щати работят за приготвянето на сходни атомни бомби, над които се е работило повече от две и половина години. Труман съобщи: „ С тая бомба ние в този момент постигнахме ново революционно разрушително средство в допълнение на възходящата мощност на нашите въоръжени сили. В сегашната си форма тези бомби в този момент са напът да бъдат създавани, като биват приготвяни все по-мощни форми на тяхното произвеждане “.

Бюлетините на Българска телеграфна агенция допълват и още детайлности за унищожителния капацитет на новата бомба:   

Лондон, 7 август /Ройтер/ - Хирошима бе определен като пръв боен обект, където бе хвърлена от един американски аероплан атомната бомба с 2,000 пъти по-голяма избухлива мощ от тази на най-голямата британска бомба, използвана до в този момент в историята във водене на войната. Получават се всякакви сведения по отношение на радиуса на деяние на новата бомба. Някои приказват, че той е 2 кв. благи, други споделят, че той е 100 благи, само че формалното известие от Вашингтон гласи, че унищожителната мощ на атомната бомба работи на повърхността, а не в дълбочина. Американското военно министерство декларира, че напълно нова химия е трябвало да бъде използвана за концентриране на материала. 

Лондон, 7 август /Ройтер/ - Японската информационна работа заяви нощес следното по отношение на първите съюзнически набези с новата атомна бомба:

При вчерашното нахлуване над Хирошима, неприятелят е хвърлил бомби от нов вид. В резултат на това нахлуване, подхванато с дребен брой самолети „ Б 29 “, са породени обилни вреди на града “. /БТА/

А ето какви са едни от първите сведения за обстановката в изумения японски град:

Ню Йорк, 8 август 1945 година /Ройтер/ В едно предаване на радио „ Токио “, хванато тук, се споделя, че атомната бомба е изплашила до гибел всичко живо, хора и животни, в Хирошима. В известието се прибавя, че управляващите са в неспособност да открият разрушенията. Градът Хирошима, се споделя, е бил пагубно опустошен.

Лондон, 8 август 1945 година /Ройтер/ Дописникът на организация Ройтер в Гуам оповестява, че Пол Типец, водачът на самолета, който хвърли атомната бомба на Хирошима, се е завърнал и незабавно е бил награден с висок медал на въздушните войски. Между другото той е споделил: „ Много мъчително е да се има вяра на това, което ние видяхме “.

В идващите дни в бюлетините на Българска телеграфна агенция са оповестени по-конкретни сведения за вредите:

Вашингтон, 10 август /Франс Прес/ - Размените на вредите, породени от атомната бомба на Хирошима, съгласно фотосите, оповестени през вчерашния ден от министерството на войната, са следните: железопътните линии са разрушени, заводите за газ, електрическата и телефонната централа и тъкачните заводи са изцяло унищожени; един склад на материали е опустошен 85 на 100. Всичко мостове са наранени – два са изцяло разрушени и 7 тежко развалени. Много сгради са напълно необитаеми. 

На 9 август 1945г.  е осъществена втора атомна бомбардировка над Япония, над гр. Нагасаки. Първоначалната цел за бомбардиране е гр. Кокура, само че заради облачност се постанова смяна на курса към Нагасаки. Експлозията се случва в 11:02 ч. на височина 1650 фута. Градът е подравнен със земята, умират 39 000 души и 25 000 са ранени.

Лондон, 9 август 1945 година /Ройтер/ Японската империя се огъва през днешния ден под удара на най-големите разрушителни сили, които в миналото човек е могъл да концентрира. Минавайки в деяние единствено няколко часа след оповестяването на война от Съветския съюз, войските на Червената войска от далекоизточното командване нападат по един фронт от 1000 благи по продължение на съветско-манджурската граница. Подкрепяйки съветската атака, американците пуснаха втората си атомна бомба, като тоя път избраха за обект огромното продоволствено пристанище Нагасаки, отстояващо единствено на 470 благи от Шанхай...

...В момента, когато руските оръдия бълваха огън и желязо по манджурската граница, когато огромният промишлен град Нагасаки изживяваше ужасите на атомната бомба № 2 и когато въздушните и морски набези против Япония не престават с неотслабващо озлобление, японското радио предупреждаваше слушателите си да чакат едно „ значимо известие “. Но до късно довечера такова известие не бе предадено, нито пък бе обещано напътствие защо може да се отнася.

Напрежението през днешния ден във Вашингтон доближи връхната си точка, което частният секретар на Председателя, година Чарлс Рос, предизвести дописниците, че „ човек не би могъл да каже какво може да се случи денем “. Г-н Рос отхвърли да удостовери или да опровергае, дали предизвестията на японското радио по отношение на още неоповестеното „ значимо известие “ са инструкции, че сред японците и съдружниците са почнали договаряния “.

От друга информация, два дни по-късно, стават известни и провалите, нанесени от втората атомна бомба: 

Гуам, 11 август 1945 година /Ройтер/ Карл Спаатс, командващ съюзническите стратегически въздушни сили, заяви в днешното си официално съобщение, че 30 % от Нагасаки е опустошен, в това число всички индустриални квартали вследствие рухването на атомната бомба, пусната в четвъртък.

Няколко дни по-късно Българска телеграфна агенция осведоми за изискванията към Япония и последвалата капитулация:  

Лондон, 14 август /Ройтер/ - Ето изискванията, които Япония бе поканена да одобри:

1. Императорът и държавното управление на Япония би трябвало да подчинят властта си на тая на един съюзнически главнокомандващ. Генерал Дъглас Макартър се показва импровизирано за тоя пост.

2. Императорът трябва  да заповяда предаването на японските войски на всички бойни театри.

3. Японското държавно управление би трябвало да трансферира незабавно на несъмнено място военнопленниците и гражданските интернирани лица.

4. Японският народ би трябвало да бъде свободен да реши по-нататъшната си форма на ръководство.

5. Съюзническите войски би трябвало да останат в Япония за избран период време.

Тия условия бяха изпратени на японското държавно управление посредством Швейцария в събота след пладне в отговор на японското предложение за приемане на изискванията от Потсдам, при ангажимента да бъде разрешено на императора да остане на престола.

Потсдамските условия доставени в декларацията на ръководителя Труман, Уинстън Чърчил и генералисимус Чанг-Кай-Шек на 26 юли и утвърдени по-късно от генералисимус Сталин включват следните клаузи:

1. Японският суверенитет би трябвало да бъде стеснен в четирите основни острови и други острови, които ще бъдат избрани от съдружниците.

2. Съюзническите войски би трябвало да завземат някои точки в страната, до установяването на новия ред.

3. Японските въоръжени сили би трябвало да бъдат обезоръжени и върнати по домовете им.

4. Японските военни началници би трябвало да бъдат отстранени и да бъдат поискани репарации в натура. /БТА/

*****

Вашингтон, 15 август /Ройтер/ - Председателят Труман съобщи, че счита японския отговор като „ приемане на потсдамската декларация, което значи безусловното предаване на Япония “.

Генерал Макартър бил назначен за съюзнически командващ, който ще одобри предаването. Били реализирани уреждания за колкото е допустимо по-скорошното публично сключване на изискванията на примирието. Между това време съюзническите въоръжени сили получили заповед да прекратят нападателните дейности. 

В бюлетините на Българска телеграфна агенция са съхранени и мненията и реакции след първата атомна бомба, употребена против Япония - сред вярата за мир, удивлението от капацитета на новото научно изобретение и безпокойството от разрушителните му благоприятни условия: 

Лондон, 7 август 1945 година /Ройтер/... целият свят разисква удивителните благоприятни условия на това ново научно изобретение. Във Англия има възприятие на признателност, че съюзническите учени са спечелили битката против германците. Народът намира мъчни за схващане страхотните същности на новите развития, въпреки и да се схваща, че индустриалното приложение на тоя нов източник на сила ще изисква доста години на проучване и развиване, преди да влезе в обща приложимост.

В Москва първите сведения бяха дадени без мнения или изключително наблягане в московските вестници, само че в Съединените щати бе изработен поток от размисли върху смисъла на всичко това. Физикът доктор Воурат от университета в Южна Калифорния вижда опитите на индивида да доближи до луната в рамките на вероятното, посредством освобождението на силата на урания. Той сподели: „ Ние ще имаме силова гражданска война, която ще в профил въглищата и петрола като източник на мощ и индустриалната еволюция ще стане по-малка спрямо нея “.

Физикът доктор Роберт Ууд от университета в Балтимор счита, че машините с вътрешно горене ще станат нещо от предишното в период от 10 години. Според него ние можем да чакаме огромни преимущества в доста полета – горивните доставки, електрическата мощ и нещо, което може да бъде даже още значимо – медицината.
Физикът проф. Уилсън, един от учените, които помогнаха за основаването на атомната бомба, разказа бомбата като необикновено опустошителна и добави: „ Управляването на разрушителния принцип на атомното разлагане не би трябвало да попадне в злонамерени ръце “.

В. „ Ню-Йорк таймс “ в уводна публикация отбелязва, че революциите в науката и във войната са станали в еднакъв ден. Вестникът счита, че атомната бомба ще обезпечи мира за всички обединени нации.

Австралийският в. „ Сидней сън “ написа: „ Досега не е било маркирано нищо по сензационно в историята на войната и на човечеството “.

Главнокомандващият чилийските въздушни войски сподели: „ Развитието на атомната бомба ще направи войната невъзможна в бъдеще. Едно въздушно ято, въоръжено с тия бомби ще реши изхода още с първия удар “.

В Лондон проф. Гилберт Мърей, ръководител на съюза за Обществото на народите, повдига въпроса до каква степен е допустимо или рационално да се популяризира общо в света знанието за производството на тия бомби. Той споделя: „ Има доста огромни рискове в този момент. Огромни са мъчнотиите за запазването на това произвеждане като загадка единствено на една или две народи. Това е един притеснителен въпрос. “

Представителят на Ватикана споделя, че тая вест е произвела тягостно усещане в Св. трон. Той добави, че атомната бомба се счита като една нова стъпка по пътя на безогледното ползване на средства за опустошение.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР